SEO Nedir?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) arama motorlarının web sitelerini daha kolay tarayabilmesi ve Google sonuçlarında daha iyi sonuçlar alabilmesi için yapılan teknik düzenleme ve çalışmaların tümüdür. SEO site içi ve site dışı olmak üzere iki farklı dala ayrılır. Site içi optimizasyon kısmında genel olarak Google örümcekleri ve kullanıcıların site içerisinde daha rahat gezinebilmesi için yapılan düzenlemelerdir. Bu düzenlemeler içerisinde ortalama olarak 100 den fazla kıstas bulunmaktadır. Site dışı çalışmalarda sitemizin popülaritesini referans bağlantılar ile arttırarak daha fazla görünürlük elde edebiliriz.

SEO ile büyüyen 100'den fazla kurumsal şirket
Arifoğlu
Konyalı Saat
Assos Pırlanta
Oyuncak Biziz
Dagi

SEO Sözlük

 Kendi içinde SEO’ya özgün terimleri, tanımlar ve kısaltmaları bulunmaktadır. Seo Terimleri denilen bu kelimeler ve anlamlarını sizin için derledim. Bu SEO sözlüğü, sektörde duymanız muhtemel en sık kullanılan SEO terimlerini kapsamaktadır ve SEO terimleri kariyeriniz boyunca kesinlikle bilmeniz gerekmektedir.

On page SEO
Site içerisinde arama motorlarının kurallarına göre yapılan düzenlemelerdir.
Crawl Budget
Google botlarının bir günde sitenizin kaç sayfasını ziyaret edeceğini ifade eden terimdir. Crawl Budget tarama bütçesi olarakta adlandırılır.
Google Bot
Google robotları veya Google örümcekleri de diyebiliriz. Belirli bir zamanlarda sitenizi tarayan örümcek robotlardır. Taramalar sonucunda sitenizin iyi veya kötü yönde sıralamalardaki konumuz değişebilir.
Keyword
Anahtar kelime olarakta bilinmektedir siteniz hakkında Google robotlarına ve kullanıcılara siteniz ve sayfanız hakkında bilgi veren kelimelerdir.
DoFollow
Sitenizden yapılan link çıkışlarına DoFollow etiketi eklediğiniz zaman Google robotlarına çıkış yapılan linkin takip edilmesini ve referans olduğunuzu göstermiş olursunuz.
Off page SEO
Site dışı olarak yapılan çalışmaların genel anlamına denir.
İndex
Arama motorlarının web sitenizi tarayarak sayfalarınızı dizinine ekleyerek ziyaretçilere belirli kriterler sonucunda sıralayarak göstermesidir.
Meta Tag
Meta etiketleri Google robotlarına ve kullanıcılara siteniz hakkında daha hızlı bilgi verebilmek amacıyla kullanılan kod parçacıklarıdır.
Anchor Text
İçeriğin içinde yer alan bir kelime veya kelime öbeğinden verilen tıklabilir bağlantılara anchor text denir.
NoFollow
DoFollow etiketinin tam tersi olacak şekilde bu etiket eklendiğinde Google robotlarına çıkış yapılan linki takip etmemesini ve referans olmadığınızı göstermiş oluyorsunuz.

SEO Blog

Sizler için hazırladığım SEO & Dijital Pazarlama içeriklerine göz atmak ister misiniz?

SEO Arama Motoru Optimizasyonu

Aktif olarak bir site üzerinden içerik yayını veya bir ürün satışı yapıyorsanız eğer bu sayfada bulunan içeriklerin sizlere de katkısı olacaktır. Yazımızın genelinde SEO (Arama motoru optimizasyonu) ile ilgili detaylı bilgilere değineceğiz. Buradaki bilgiler doğrultusunda sitenizde düzenleme işlemlerini yapabilirsiniz. Fakat bu sayfada anlatılan içerikler yapıldığı takdirde sitenizin birinci sıraya yerleşmesini garanti etmez.

SEO(Arama motoru optimizasyonu) site içi ve site dışı olarak iki farklı alanda işlem görmektedir. Web site genelinde kullanıcılara ve Google robotlarına göre yapılan optimizasyonlar birleştirildiğinde sitenizin kullanıcı deneyimi ve organik aramalardaki sonuçlarının performans olarak artışını görebilirsiniz. Site genelin de yapmış olduğunuz tüm düzenlemeleri kullanıcılara göre yapmalısınız. Yapmış olduğunuz düzenlemelerin kullanıcı tarafındaki deneyimi en üst seviyede olmalıdır. Kullanıcı deneyimi dışında Google botları içinde sayfa içerisinde ufak birkaç dokunuş yapabilirsiniz.

SEO’da
Neler Yapıyoruz?

SEO çalışmalarına başlamadan önce yapmanız gereken en önemli çalışmanız site içi SEO optimizasyonudur. Yapacağınız site içi SEO düzenlemeleri sitenizin Google dizinlerinde daha hızlı index almasına ve sıralamalarınızın daha iyi konumlarda olmasında etkili olacaktır. SEO çalışmalarında yapacağınız planlamalarda site içi SEO çalışmasını en üst sıralara yazmalısınız. Site içi SEO optimizasyonu sırasında Robots.txt, Sitemap.xml dosyaları, içerik yapısı, link yapısı, meta etiketleri gibi bir çok kriter baz alınarak her sayfa özelinde anahtar kelimelerinize göre düzenlemeler yapmalısınız. Aşağıda bulunan başlıklardan düzenleme sırasında en çok dikkat etmeniz gereken alanlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Seo çalışmaları genel anlamda iki kısma ayrılı site içi ve site dışı olmak üzere. Site içi çalışmaları ile ilgili olarak yapılacak olan çalışmaları ve detayları makalenin üst kısmında bulabilirsiniz. Site dışı çalışmalarda genel olarak yapılan çalışmalar backlink üzerinedir. Backlinkler forum, sözlük, video, sosyal medya ve haber siteleri gibi bir çok yerden alınan referans bağlantılar üzerinden yapılmaktadır. Backlink çalışmalarına örnek verecek olursak backlink aldığımız siteler sizin sitenizi referans olarak göstermiş olur.  Genel bir örnek verecek olursak bir kişi sizi 10 kez referans olarak gösterirse bunun fazla bir etkisi olmayacaktır. Ancak 10 ayrı kişi sizi referans olarak gösterirse oldukça önemli bir etki yaratacaktır. Site dışı çalışmalarda backlink çeşitliliğini bu şekilde örneklendirebiliriz.

Backlink çalışmalarında genel olarak sektörel haber sitelerinin kullanımı yaygındır. Bu çalışmalara ek olarak en önemli kaynak ise rakibinizin almış olduğu backlink bağlantılarıdır.Rakiplerinizi inceleyerek backlink aldığı siteleri belirleyebilirsiniz. Belirlemiş olduğunuz bu sitelerden sitenize referans bağlantı alabilirsiniz.

İçerik optimizasyonu çalışmaları anahtar kelimelerin özelinde daha isabetli sayfalar oluşturmak, kullanıcıların arama sonuçlarında daha isabetli sonuçlar görmesini sağlar. Site genelinde yapılan içerik optimizasyonları ile birlikte google botları anahtar kelimelere göre sayfaların eşlemelerini daha doğru bir şekilde yapacaktır. Bu doğrultuda da kullanıcılar sıralama sonuçlarında görmek istedikleri sonuçları görecektir. Yapılacak olan bu çalışmaların bir diğer katkısı da  Google reklamlarında kalite puanına olan katkısıdır. Doğru bir içerik brife ile nitelikli ve SEO uyumlu içeriklerle birlikte sahip olduğunuz ürün ve hizmetleri profesyonel, kullanıcı odaklı olarak yayınlama fırsatı yakalayabiliriz.

Sağlıklı rakip site analizi için farklı SEO araçları kullanmanız gerekmektedir. Site içi kısmında rakiplerinizin ek olarak kullanmış olduğu hesaplama araçları gibi küçük eklentileri kendi sitenize kurabilirsiniz. Rakip sitemizin sitesini detaylı olarak inceledikten sonra site dışında yapılan çalışmalara bakmalıyız. Site dışı çalışmaları da net olarak görebilmek için ahrefs, semrush vs gibi analiz araçlarından yardım almalıyız. Bu araçları kullanarak rakiplerimizin nerelerden hangi kelimelere backlink aldıklarını görebiliriz. Site dışı yapılan çalışmaları genel olarak inceledikten sonra kendi siteniz için rakip sitenin backlink aldığı yerlerden sizde backlink alabilirsiniz. Site dışı yapılan çalışmaları daha sonra takip etmek için google alerts projesini kullanabilirsiniz. https://www.google.com.tr/alerts sayfasına giderek rakibinizin site adresi üzerinden kayıt oluşturun daha sonrasında rakibinizin adı ve linki ile google tarafında indexlenecek olan her sayfa size mail olarak gelecektir. Sonrasında rakibinizin site dışında yapmış olduğu çalışmayı sizde yapabilirsiniz.

Google sıralama faktörleri hakkında birçok madde sıralaması yapabiliriz. Genel olarak Google sıralamada hangi sitenin üst sıralarda çıkması gerektiğini kendi içinde bulunan algoritma yapısına göre belirlemektedir. Belirlemiş olduğu bu algoritma sinyallerinden en önemli ve kesinleşmiş olanları aşağıda bulunan maddelerden inceleyebilirsiniz.

  • Urlde bulunan anahtar kelime
  • Title etiketinde geçen anahtar kelime
  • Alt etiketleri
  • Farklı yazı formatına sahip anahtar kelimeler
  • İnternal link
  • Anchor text
  • Sayfa otoritesi dağılımı
  • Güncel içerikler
  • Ssl kullanımı
  • Mobil uyumluluk

Yukarda bulunan maddeler Google tarafından kesinleştirilmiş ve sıralamaları doğrudan etkileyen etkenlerdendir.

Sitenizin Google’da dizine ekli olup olmadığını anlayabilmek için arama sonuçlarında birkaç sorgu yapmanız yeterli olacaktır. Yapacağınız sorguya örnek verecek olursak: site.com/abc sayfasının Google dizininde ekli olup olmadığını anlayabilmek için arama motorlarında “site:site.com/abc” şeklinde bir arama gerçekleştirmeliyiz. Çıkacak olan sonuçlarda sorguda kullandığımız sayfa bulunuyorsa eğer sayfamız Google dizinlerinde eklidir. Fakat hiçbir sonuç çıkıyor veya sorguda kullanmış olduğumuz sayfa sonuçlar arasında yok ise sayfamız Google dizininde bulunmamaktadır. Sayfamızı Google dizinine hızlı bir şekilde ekleyebilmek için birkaç yöntem kullanabiliriz. Search console paneli üzerinden sayfa adresini sorgulama yaptıktan sonra dizine ekle kısmını kullanabilirsiniz. Sayfa adresimizi ping sitelerinde ve imleme adreslerinde sorgulama yaparak dizine eklenme süresini arttırabilirsiniz.

Site haritası site genelinde yayınlamış olduğumuz içeriklerin bir arada bulunduğu xml uzantılı bir dosyadır. Google botları sitenize geldiğinde ilk olarak robots.txt dosyasına daha sonra ise sitemap dosyasını ziyaret eder. Sitemap dosyasında öncelik (priority) ve geliş zamanları (changefreq) ile ilgili Google botlarının anlayabileceği bilgiler bulunmaktadır. Google botları bu bilgilere göre sayfaları ziyaret ederek güncelleyecektir.

Search console paneline oluşturmuş olduğunuz sitemap dosyasını Site Haritaları menüsü altında bulunan sayfaya eklemelisiniz. Search console paneline eklemiş olduğunuz sitemap dosyası ile siteniz Google botları tarafından daha hızlı taranarak Google dizinine eklenecektir.

Description, sayfanızda bulunan içerik hakkında kısa bir şekilde açıklama yapıldığı etiket bölümüdür. Description etiketine yazdığını içerikler Google sıralama sonuçlarında title ve urlin hemen altında bulunmaktadır. Description kısmına yazdığınız içerikler Google sıralamalarına herhangi bir etki göstermemektedir. Yazılan açıklamalar sadece ziyaretçilerin tıklama oranlarını arttıracaktır. Bu nedenden dolayı kullanıcıların ilgisini çekecek açıklamalar yazmalısınız. Yazdığınız açıklamaların özgün olmasına ve 150 – 160 karakter arasında olmasına özen gösterin.

Google robotlarının sayfanız içerisindeki bazı verileri daha iyi analiz edebilmesi için kullanılan     html etiketleridir. Sayfa içerisinde kullanacağınız html etiketlerini Schema.org sitesinde bulunan örneklere göre düzenlemelisiniz. Rich Snippet yapısı sıralama sonuçlarında diğer siteler arasında farklılık göstereceği için kullanıcıların tıklama oranlarını da iyi yönde etkileyecektir. Rich snippet yapısında sadece yıldızlı sonuçlar bulunmamaktadır. Open Graph, Konum, Ürün vb gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kısa bir dipnot düşmek gerekirse Google dizininde bulunan sitelerin sadece %0.3’u Rich Snippet yani yapılandırılmış veri kullanıyor.

Breadcrumb, Türkçe olarak telaffuz etmek gerekirse sayfa işaret yolu veya ekmek kırıntısı olarak bilinir. Breadcrumb kullanımı kullanıcıların sayfa gezinmeleri sırasında hangi sayfada olduklarını ve bu sayfanın hangi kategori veya içeriğin altında olduğunu görebilirler ve sayfa aralarında hızlı bir geçiş yapabilirler. Kullanıcıların kolaylığından ziyade SEO tarafına da direkt olarak katkısı bulunmaktadır. Doğru bir breadcrumb kurgusu ile site içi linkleme kısmını büyük bir ölçüde düzenlemiş olacaksınız. Dikkat etmeniz gereken en önemli kısım breadcrumb yapısını schema yapısına göre kurgulamalısınız. https://developers.google.com/search/docs/advanced/structured-data/breadcrumb sayfası üzerinden siteniz için uygun olan breadcrumb yapısını sitenize entegre edebilirsiniz. https://developers.google.com/search/docs/advanced/structured-data adresi üzerinden ise entegre ettiğiniz breadcrumb yapısını test edebilirsiniz.

Sayfanızın hızını büyük ölçüde etkileyen en önemli unsurlardan biridir sayfa içerisinde bulunan görsellerimiz. Görseller konu ile alakalı olacak şekilde seçilmelidir. Kullanıcılar sayfanıza giriş yaptığında sayfanızın hızlı bir şekilde yüklenmesi ve aradığı konu ile ilgili görseller ile karşılaşmalıdır. Sayfaya eklenecek konu ile alakalı görselleri belirledikten sonra tinypng.com gibi görsell sıkıştırma araçlarını kullanmalısınız. Görselleri sayfaya ekledikten sonra botların sayfa içerisinde bulunan görseli daha iyi anlayabilmeleri için title ve alt etiketi girmelisiniz.

Google tarafından yapılan açıklama ile SSL sertifikasının önemini anlamış olduk. Ssl sertifikası bildiğiz üzere sunucu ile kullanıcı arasındaki veriyi şifreli kanal üzerine taşıyan bir üründür. Ağırlık olarak genelde e ticaret sitelerinde kullanılmaktadır. Fakat chrome üzerinde yapılan güncellemeden sonra sitelerin genelinde kullanılmalıdır. Şöyle ki ssli olmayan bir siteye giriş yaptığınızda domain adresinin sol kısmında güvenli değil ibaresini görebilirsiniz. Bu durum site ziyaretçilerini rahatsız edecek önemli bir detaydır. Ssl sertifikasının genel SEO’ya doğrudan katkısı vardır demek doğru olmaz bu konu ile ilgili de google tarafından net bir açıklama bulunmamaktadır. Fakat ssl sertifikasını sitenize kurmanızın sitenize zarardan daha çok yararı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Site dışı çalışmalarda son derece dikkatli olmalısınız. Sitenize yapacağınız yanlış bir backlink çalışması sitenizi belirli kelimelerde geriletecek hatta siteniz ceza durumuna bile düşürecektir. Yapılan çalışmalarda dikkat etmeniz gereken kısım almış olduğunuz bağlantıların hangi siteden hangi anahtar kelime üzerine alındığı.  Alacağınız anahtar kelimeye ve sektöre göre backlink alacağınız siteyi belirlemelisiniz ve paylaşacağınız yazılar da bilgi verici olmalıdır. Sitenizin genelinde anahtar kelime üzerine bir backlink çalışması yapmamanızı tavsiye ederim bazı durumlarda self linke veya anasayfanıza link verebilirsiniz. Bu şekilde sayfalarınızın ve anasayfanızın gücünü artırmış olursunuz.

Robots.txt dosyası sitenizin sunucusunda bulunan basit bir txt dosyasıdır. Bu dosya Google robotlarının sitenizde hangi sayfaları ziyaret edeceğini, hangi sayfaları dizine eklemeyeceğini bildirir. Botlar sitenizi incelemeden önce ilk olarak robots.txt dosyanızı ziyaret ederler. Kısaca özetlemek gerekirse robots.txt dosyasını günümüz trafik polislerine benzetebiliriz.

 

Aşağıda yaygın olarak kullanılan robots.txt kodlarını görebilirsiniz.

  • Site geneline izin verir -> User-agent: *Disallow:
  • Site genelini erişime kapatır -> User-agent: *Disallow: /
  • Abc klasörüne erişimi açar -> User-agent: *Disallow: /folder/
  • Abc klasörüne erişimi kapatır -> User-agent: *Disallow: /folder/

Title sıralama sonuçlarında ve sosyal medyada paylaştığınızda çıkan başlık etiketidir. Sıralama sonuçlarında kullanıcıların ilk olarak dikkat ettiği alanlar içerisinde yer almaktadır bu nedenden dolayı sayfalarınıza başlık yazarken kullanıcıların dikkatini çekecek başlıkları tercih etmelisiniz. Title etiketi 60 – 65 karakter arasında başta anahtar kelime geçecek şekilde sayfanız ile alakalı kelime türevleri olmalıdır. Başlıklarda birbirini tekrar eden anahtar kelime kullanmamaya ve her sayfaya özel başlık etiketi yazmaya dikkat etmelisiniz.

Heading etiketleri sayfa içlerinde kullanılan H1,H2,H3,H4,H5 ve H6 html etiketlerinden oluşan başlıklardır. Sayfa içerisindeki başlık yerleşimini bu html etiketlerine göre uygulamalısınız.  Sayfa içlerinde hiyerarşik yapıya göre başlıkların konumlarını ayarlayabilirsiniz. H1 etikti her sayfada 1 adet ve içerisinde anahtar kelimeniz olacak tanımlamalısınız. Geri kalan H etiketlerini anahtar kelimenizin türevlerine ve kullanacağınız başlıklara göre yerleştirebilirsiniz. Genel olarak sayfa içlerinde 1 adet H1 – 3 adet H2 – 6 adet H3 – 8 adet H4 şeklinde katlanarak kullanabilirsiniz. Bir sayfa içerisinde H etiketlerinin tamamını kullanmayabilirsiniz.

Sayfanızın url yapısını oluştururken urlin self url yapısında ve içerisinde anahtar kelimenizin geçmesine dikkat edin. Self url dediğimiz yapı Google robotlarının en çok sevdiği yapıdır. Bu yapıya küçük bir örnek vererek daha iyi açıklayabilirim. Örnek olarak bir kadın giyim kategorisin url yapısını ele alalım. Self olmayan url yapısı “cat=elbise“ şeklinde olacaktır. SEO uyumlu olacak şekilde oluşturacağımız url ise “kadin-elbise” örneğindeki gibi olacaktır. Url yapısında da title ve description gibi bir kısaltma yapısı bulunmaktadır. Bu sayı net olarak açıklanmasa da title etiketi gibi ortalama olarak 70 – 80 karakter arasında url adresimizi sınırlamalıyız. Ortalama olarak url yapısında maksimim 4 – 5 kelime kullanabilirsiniz.

Site içi linklemenin seo konusunda önemli bir yeri vardır.  Yanlış yapılması veya yanlış kurgulanması sonucunda sitenize ciddi zararlar verebilirsiniz. Site içi ve site dışı olmak üzere iki farklı linkleme çeşidi bulunmaktadır. Biz bu yazımızda site içi linkleme ile ilgili genel bilgiler vereceğiz.

Site içi linkleme, aynı domain içerisinde yazıların veya sayfaların birbiri arasında doğru bir şekilde linklenmesidir diyebiliriz. Örnek olarak bir kategori ağacını düşünebilirsiniz. Sol kısımda bulunan görseli incelediğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz. Bir örnek üzerinden anlatacak olursak eğer en üst kırılımını Cep Telefonu kategorisi olarak düşünebilirsiniz. Alt kısımda bulunan linkler ise markalar olabilir Samsung ve Apple gibi. Markaların altında bulunan linkler ise markaların modelleri olabilir. Site içinde bulunan genel kategori ve sayfa yapınızı bu şekilde yapabilirsiniz.

Site sayfa hızınız nasıl olmalıdır sorusuna verilebilecek net bir cevap yoktur diyebiliriz. Sayfa hızını etkileteyen faktörlerin başında görseller, js ve css dosyaları gelmektedir. Bu dosyaların sıkıştırılma işlemleri yapıldıktan sonra sayfa içerisinde hızı etkileyecek herhangi bir dosya kalmayacaktır. Bu dosyalara ek olarak sayfanın yaptığı sorgu sayılarıda o sayfanın geç açılmasına neden olacaktır. Bu nedenden dolayı sayfa içerisinde çok faza sorgu döndürmemeye çalışmalısınız. Sayfanız hatta siteniz için ne kadar bir kod yapınız olur ise siteniz hem hızlı açılacaktık hemde Google botları sayfaınızı ve sitenizi daha rahat tarayacaktır. Sayfa hızına bir değer verecek olursak açılış süreniz maks 3sn olmalı ve sayfa içerisinde yüklenen dosyaların toplam boyutu 1.5Mb’ın altında olmalıdır.

Alacağımız backlinkin kalitesini, alacağımız siteye göre belirlemeliyiz. Kendi sitemizin değerlerinden düşük bir siteden backlink alımı yapmamalıyız. Backlink alacağımız sitenin öncelikler google tarafında bir cezası var mı diye kontrol etmeliyiz. Backlink alacağımız sitede genel olarak kontrol edeceğimiz alanlar; Sitedeki link çıkışları, Spam skorları, da ve pa değerleri gibi metriklerdir. Bu metriklere göre backlink alacağımız sitenin kalitesini belirleyebiliriz. Tabi bu değerlere ek olarak sitenin güncellik durumuna da bakmalıyız.

Sosyal medyanın doğrudan SEO’ya katkısı vardır yada yoktur demek çok doğru olmayacaktır. Google yönetici olan Matt Harry’n yaptığı açıklamada sosyal medyanın SEO’ya etkisi olmadığı yönünde yaptı bir açıklama bulunmaktadır. https://www.youtube.com/watch?v=udqtSM-6QbQ adresi üzerinden videoyu izleyebilirsiniz. Bana göre sosyal medyanın doğrudan olmasa da SEO’ya katkısı olmaktadır. Sosyal medya üzerinden çok rahat bir şekilde alakalı kitleler üzerinden trafik çekebilirsiniz ve paylaşmış olduğunuz ürün veya yazıları sosyal medya da paylaşarak sitenize backlink sağlamış olursunuz. Ek olarak yapılan bu paylaşımlar ile sitenizin sayfalarına ping etkisi yaratarak google tarafında hızlı index almasını sağlayabilirsiniz.

İlk olarak Do-Follow ve No-Follow etiketlerinin ne anlama geldiğini açıklayalım. No-Follow: Sitenizin veya sayfanızın otoritesini kısaca puanını lin verdiğiniz siteye aktarılmasını engelleme amacıyka lullanılan bir etiket türüdür. Kısaca No-Follow etiketi ile link verdiğiniz siteye güvenmediğinizi tam anlamıyla referans olmadığınızı belirtmiş oluyorsunuz. Do-Follow: No-Follow etiketine göre tam tersi konumundadır do-follow olarak link verdiğinizde, link verilen siteye referans olduğunuzu ve sitenizin puanının link verilen siteye de aktarılmasını talep etmiş oluyorsunuz.  Bu etiketlerin nasıl kullanıldığını aşağıdaki örnekleri inceleyerek öğrenebilirsiniz. Sitenize gelen bağlantıları No-Follow ve Do-Follow olarak her iki etikete göre oranlı bir şekilde dağılımını yapmalısınız.